7 heilige hulpmiddelen om je boek te verkopen

Kartonnen dozen vol boeken isoleren goed. Zo bespaar je fiks op verwarmingskosten. Ze nemen ook veel ruimte in. Daardoor wordt je woning of kantoor meteen een pak knusser. Ondanks deze onweerlegbare voordelen van honderden onverkochte boeken, ga ik er echter van uit dat jij je boek liever wél verkoopt.

Nadat ik het in eerdere blogs had over het schrijven en realiseren van boeken, wil ik je nu graag tonen wat je kan doen om niet maandenlang over de dozen te struikelen. Hoewel, zo’n gebroken been is een goede motivatie om alvast aan het volgende boek te beginnen… 

Voortreffelijke voorbereiding

Ik zie nog altijd particulieren en organisaties die pas aan hun marketing en verkoop beginnen wanneer hun bureau volstaat met dozen vol gedrukte boeken. Vaak is dat het eerste moment waarop potentiële kopers van het bestaan van het boek horen. Als het je levensdoel is om kamers vol onverkochte boeken te vergaren, dan is deze werkwijze prima.

Mijn gouden raad? Begin aan een verkoop- en marketingplan lang voor je boek klaar is. Lijst potentiële verkoopkanalen op – zowel online als offline. Contacteer ze al een eerste keer om hen te laten weten waar je mee bezig bent en naar hun interesse te peilen. Maak ook je potentiële lezers alvast warm voor de komst van het boek, zodat ze het al willen kopen voordat het gedrukt is.

Krachtige kanalen

Begin met gratis publiciteit, via je eigen netwerk. Je beschikt zelf over heel wat kanalen. Mail, sociale media, je website, een digitale nieuwsbrief, … Heb je deze kanalen niet? Dan is het nu hét moment om ze te creëren. Kondig het boek hier ook aan – lang voordat het klaar is. Laat mensen weten waar je mee bezig bent. Toon foto’s en deel verhalen van de making-of. Mensen vinden het geweldig om het hele proces te volgen, ze zullen al maanden op voorhand reikhalzend naar je boek uitkijken en zich enorm betrokken voelen. Ze zullen je berichten delen en mond-aan-mondreclame maken, nog voor het werk er is. Geweldig, toch?

Je kan werken met een voorverkoop of een crowdfundingcampagne. Het succes daarvan kan je meteen helpen om je oplage te bepalen. Je kan overwegen om mensen die in voorverkoop bestellen te belonen. Dat kan een korting zijn, maar nog leuker is het om iets extra te geven. Dat kan van alles zijn en hoeft zelfs geen geld te kosten. Een bladwijzer, een VIP-uitnodiging voor de boeklancering, een link naar een e-bookversie van je boek, een download die aansluit bij het onderwerp van je boek, …  Wees creatief!  

Ga nog een stapje verder en betrek je toekomstige lezer bij je boek. Vraag hen bijvoorbeeld naar hun mening. Zet twee potentiële covers die je mooi vindt op je Facebookpagina en laat hen stemmen op hun favoriete cover. Dat biedt jou niet enkel waardevolle inzichten, maar maakt ook dat mensen zich nog meer betrokken gaan voelen. En betrokken mensen kopen! Bovendien creëer je zo een ander heilig hulpmiddel: ambassadeurs! Toen mijn vormgever met enkele zeer knappe voorstellen voor de cover van mijn verhalenbundel Vloedlijn kwam, zette ik mijn twee favoriete covers op mijn Facebookpagina en liet mijn fans op hun favoriete cover stemmen. Er kwam veel reactie en het hielp me om een weloverwogen keuze te maken.

Vurige volgelingen  

Door mensen vanaf het begin te betrekken en te enthousiasmeren, creëer je ambassadeurs die je boek een warm hart toedragen en er alles aan doen om anderen even enthousiast te maken. Dit is zeer waardevol! Hun oprechte enthousiasme werkt aanstekelijk. Bovendien kunnen zij ongeremd lovend zijn zonder als opschepper te worden afgeschilderd.

Laat je overigens niet tegenhouden door (valse) bescheidenheid en overtuig mensen zonder schroom van de kwaliteiten van je boek. Niet door te stellen dat je het grootste meesterwerk sinds de Ilias en de Odyssee in de wereld hebt gezet, wel door fragmenten, reviews van lezers en andere argumenten aan te voeren. Er is een dunne lijn tussen ziekelijke eigendunk en terechte trots op je prestaties. Wees niet bang om op die lijn te balanceren. Iedereen kan een boek schrijven, maar daarom doet nog niet iedereen het. Je mag gerust trots zijn op je prestatie.

Een leuke lancering

Soms zie ik nog mensen of bedrijven die een boek lanceren zonder officiële voorstelling. De moeder der gemiste kansen! Een boeklancering is een uitgelezen moment om mensen te bedanken die hebben meegewerkt, potentiële lezers en interessante (zaken)relaties uit te nodigen en de nodige aandacht voor je werk te genereren. Nodig ook de (lokale) pers uit en zorg zelf voor iemand die goede foto’s maakt. Deel deze weer via je sociale media, nieuwsbrieven, website en andere kanalen. Als je het een beetje goed aanpakt, vliegen de boeken die dag én de dagen erna over de toonbank.  

Een boeklancering maak je zo low key of uitgebreid als je wilt. Als je over een klein budget beschikt, is het niet altijd eenvoudig om dit op poten te zetten. Maar met een beetje creativiteit kan je wel een locatie vinden die je gratis of voor weinig geld mag gebruiken. Ook de drank en hapjes kan je aanpassen aan het beschikbare budget.

Ik vind dat een boeklancering altijd iets feestelijk moet hebben. Dan heb ik het niet enkel over een glaasje cava, maar bijvoorbeeld een streepje muziek of wat randanimatie. Misschien ken je wel iemand die muziek maakt of kan je een lokale muzikant of band een podium bieden tegen een kleine vergoeding waar jullie je beiden goed bij voelen. Of pak het groots aan en ga voor een bekende naam om meer publiek te trekken. Zorg er wel voor dat jouw boek de hoofdrolspeler van het evenement blijft.

Zoek een vlotte spreker om de lancering aan elkaar te praten en nog wat mensen die iets kunnen komen vertellen over het boek of een stukje voorlezen. Je kan dit uiteraard ook zelf doen. Let wel op dat je je publiek blijft boeien. Niemand houdt van te lange of saaie speeches. Uiteraard voorzie je ook een stand waar mensen je boek kunnen kopen en laten signeren.

Vrome volharding

Dat je over volharding beschikt, heb je al bewezen door een boek te maken. Wend deze nu ook aan om je boek over de toonbanken te doen gaan. De weken na de boeklancering zal er veel belangstelling zijn voor je werk. Na een tijdje dooft dit uit. Volharding is het sleutelwoord. Met één berichtje of advertentie ben je er heus niet.

Ook dit kan je op voorhand inplannen. Denk goed na wat je wanneer wilt communiceren. Maak een planning op waarin je aangeeft welke berichten je gaat delen en wanneer. Speel in op feestdagen (want dat boek is ideaal voor onder de kerstboom), vakanties, en noem maar op. Denk na over evenementen waar je het boek te koop kan aanbieden of zaken waar je het aan kan koppelen. Maak een planning op voor minstens één heel jaar. Maar ook daarna kan je het boek af en toe weer onder de aandacht brengen.

Blijf consequent communiceren, week na week, maand na maand. Anders zijn je inspanningen voor niets. Uit marktonderzoek blijkt telkens weer dat mensen je boodschap echt meermaals moeten zien voor ze een aankoop overwegen. Ze stellen het telkens weer uit of de nood is op dat moment niet zo hoog. De kunst is om in hun vizier te blijven – op een leuke manier.

Dé manier om dit te doen, is door waardevolle content te delen. Stuur niet om de twee weken een mail met de vraag om te kopen, maar wel nuttige tips, een hoofdstukje uit je boek, leuke weetjes, … Zo maak je mensen tot fan en kan je hen best vaak ‘lastigvallen’ zonder dat ze dat als onaangenaam zullen ervaren. Meer zelfs: ze zullen je dankbaar zijn om al die waardevolle content die je deelt.

Dit noemen we contentmarketing en daarover zou ik een boek kunnen schrijven. Verdiep je er gerust even in of zoek iemand die dit voor jou in goede banen kan leiden. Wees je ervan bewust dat goede contentmarketing enorm tijdrovend is. Je kan je berichten en mails weken of zelfs maanden op voorhand inplannen, maar die content moet wel allemaal gemaakt worden. Liefst op een doordachte manier.

Deze blog is een voorbeeld van contentmarketing. Ik deel hier gratis tips voor het maken en verkopen van boeken, terwijl dat een dienst is die ik tegen betaling aanbied. Dat lijkt wat vreemd, maar ik help er veel mensen mee én het levert me extra klanten op. Er zijn natuurlijk heel wat mensen die dit zullen lezen en met de tips aan de slag gaan, zonder een beroep op mij te doen, en dat is helemaal prima. Ik onderneem namelijk niet enkel om mijn rekeningen te betalen, maar ook om mensen te helpen. Verkopen door mensen te helpen, vind ik mooi. Dat is een vorm van marketing waar ik me heel goed bij voel. En jij?

Meetbare marketing

Sommige organisaties of particulieren besteden veel geld aan de creatie van een boek, maar voorzien geen budget om dat boek te verkopen – en hun investering dus terug te verdienen en hun doelstellingen te bereiken. Zelf maakte ik die fout bij mijn natuurdoeboek Woudapen, dat ik in november 2016 boven de doopvont hield. Duizenden euro’s had ik uitgegeven aan de vormgeving, illustraties en druk, maar ik had bijna niets voorzien voor marketing na de boeklancering.

De eerste maanden was dat ook niet nodig: het boek verkocht zichzelf. Ik had de komst van het boek maanden op voorhand aangekondigd, een crowdfundingcampagne op poten gezet en mensen en organisaties bij mijn boek betrokken. Via sociale media en mijn websites had ik al een groot bereik nog voor het boek goed en wel geschreven was. Al van bij het prille begin stuurde ik een maandelijkse nieuwsbrief uit naar een gestaag groeiend publiek. Er waren heel wat mensen die al echt een diepe band met Woudapen koesterden, lang voor het boek klaar was. Ook de voorverkoop liep vlot.  

Aanvankelijk volstond het dan ook om gratis aandacht te blijven genereren via mijn eigen kanalen. Maar na een halfjaar viel de verkoop stil. Ik bleef krampachtig bloggen, posten en mailen, maar verkocht nog slechts met mondjesmaat boeken. Twee jaar nadat ik het boek uitbracht, gaf ik de verkoop echter opnieuw een boost met betaalde Facebookads en een achterliggende verkoopstrategie gebaseerd op contentmarketing. In de laatste paar maanden van 2018 verkocht ik evenveel boeken als in de maanden na de boeklancering!

Als ik meteen met betaalde ads was begonnen, had ik wellicht nog meer boeken verkocht. Ik kan je dus enkel aanraden om zeker een budget voor marketing te voorzien. Dit hoeft niet groot te zijn, je moet je middelen vooral slim inzetten. Over Facebookads kan je ook weer hele boeken vol pennen. Het werkt zelden of nooit om een ad te maken à la ‘Kijk, hier is mijn boek. Koop het!’. Het werkt veel beter om bijvoorbeeld een ad te laten lopen waarin je verwijst naar een pagina op je site waar mensen een hoofdstuk uit je boek kunnen downloaden. Gratis, maar wel nadat ze hun mailadres hebben opgegeven. Vervolgens krijgen ze het hoofdstuk per mail toegestuurd. Een paar dagen later krijgen ze een tweede hoofdstuk of een mailtje met andere waardevolle content. En een paar dagen later nog eentje. En nog eentje. En tot slot krijgen ze een mailtje waarin je enkele reviews van lezers van je boek geeft, een kort verkooptekstje en een link naar je webshop.

Dit is maar een voorbeeld, maar wel eentje dat wérkt. Er bestaan verschillende (gratis) programma’s waarmee je dit automatisch kan laten lopen. Ik gebruik zelf Mailchimp. Denk er wel aan dat het opzetten van zo’n ‘sales funnel,’ zoals dat met een groot woord heet, veel tijd en denkwerk kost. Als je het nog nooit gedaan hebt, is het ook niet zo evident. Het is ook een beetje een kwestie van testen wat werkt en wat niet. Zorg ook dat mensen effectief hun toestemming hebben gegeven voor je hen gaat mailen en dat ze zich in elke mail kunnen uitschrijven. Dat is wettelijk verplicht en je wilt mensen helpen, niet irriteren. Right?

Zorg ook dat je de resultaten van je marketinginspanningen meetbaar maakt. Volg dit op – of laat dit opvolgen door een medewerker of externe freelancer. Doe meer van wat werkt en minder van wat niets oplevert. Meten is weten!

Veel verkooppunten

Kijk! Een open deur, laat me die even intrappen! Het lijkt zo evident en daardoor bijna wat onnozel om het op te schrijven, maar als je boeken wil verkopen, moeten die boeken ergens te koop zijn. En toch zie ik nog steeds particulieren, bedrijven en organisaties die hier in mijn ogen (veel) te weinig aandacht aan besteden.

Ja, het is prima als men het boek bij jouzelf kan kopen. Een eigen webshop, een fysiek verkooppunt, bestellingen per mail: prima! Maar denk alsjeblieft wat grootser. Contacteer mogelijke verkooppunten. Dat kunnen boekhandels zijn, maar evengoed partnerorganisaties, toeristische diensten, hotels, bezoekerscentra, … Kortom: overal waar boeken verkocht worden. Vergeet ook de webshops niet. Bij non-fictieboeken bepaalt het onderwerp uiteraard wat de interessante verkooppunten zijn. Een boek over geschiedenis of kunst past bijvoorbeeld perfect in bepaalde museumshops.

Zorg dat mensen weten waar en hoe ze je boek kunnen kopen. Communiceer dit via je website en andere communicatiekanalen. Geef mensen verschillende opties.

Zelf verkoop ik mijn boeken bijvoorbeeld via mijn eigen webshop, via Bol, online boekhandels en enkele onafhankelijke boekhandels. En omdat de boeken een ISBN hebben, kan je ze overal bestellen. Een ISBN bestaat uit 13 cijfers en kan je eenvoudig online aanvragen via www.boekenbank.be.

Boek in de maak? Bekijk dan mijn aanbod aan schrijfcursussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: