Mijn job? Kinderen enthousiast maken, natuurlijk!

‘Maar wat doe je dan precies?’ vraagt een kennis terwijl we op een festival naar een punkband staan te kijken met een pint bier in de hand. Ik heb hem net gezegd dat ik freelance copywriter ben.
‘Ik schrijf teksten. Vooral voor overheden en natuurorganisaties,’ schreeuw ik boven de muziek uit.
‘Oh. Leuk,’ zegt hij met een gezicht dat geen sprankeltje enthousiasme vertoont. ‘En wat schrijf je dan zoal?’
‘Jaarverslagen. Brochures. Teksten voor infoborden. Ledentijdschriften. En veel dingen voor kinderen.’
‘Oh.’ Zijn gezicht klaart op.
‘Ja, van die foldertjes en doeboekjes waarmee ze de natuur intrekken en dan leren ze onderweg alles over de geschiedenis van het gebied en de dieren die er wonen.’
‘Cool. En jij bedenkt dat allemaal?’
‘Ja.’
‘Wauw.’

Dit soort gesprekken voerde ik de afgelopen jaren tientallen keren. Mensen kunnen zich doorgaans niet veel voorstellen bij een ‘freelance copywriter’. En de waarheid is dat ik met andere dingen bezig ben dan 90% van de copywriters. Ik schrijf weleens voor bedrijven of prijs merken aan waar ik achter kan staan, maar het grootste deel van mijn tijd en energie gaan naar communicatie voor de milieu- en natuursector, overheden en bijzondere natuurgebieden. Wanneer ik doeboekjes maak, spelletjes uitdenk en weetjes bij elkaar zoek, heb ik zelden het gevoel dat ik aan het werken ben.

Het begon met schatzoektochten

Mijn job is kinderen enthousiast maken. Een glimlach op hun gezicht toveren. Hen een fijne middag bezorgen. En hen ondertussen haast stiekem dingen bijleren. Over de natuur, wetenschap, de kosmos of geschiedenis. Héérlijk!

Het begon in 2012 met de vraag van Bosland om drie schatzoektochten uit te werken, toen nog in loondienst. Ik was bang dat ik dat niet zou kunnen. Ik had helemaal geen ervaring met schrijven voor kinderen. Informatie over landschappen, dieren en planten in een spannend verhaal gieten, personages uitdenken, routes uitstippelen en uittesten, opdrachten bedenken voor onderweg of thuis. Er ging een wereld voor me open.

De afgelopen jaren creëerde ik schatzoektochten, nieuwsbrieven voor kinderen, infoborden vol weetjes en spelletjes, natuurdoeboeken, doeboekjes over wetenschap en geschiedenis, en verhalen en teksten voor geocacheroutes voor kinderen en jongeren. Kinderen enthousiast maken over de natuur is een persoonlijke missie geworden. Daarom bracht ik ook een natuurdoeboek uit in eigen beheer: Woudapen.

Even gewoon kind zijn

Ik hoef niet lang na te denken om te weten waar die behoefte vandaan komt. Als kind was ik al gebeten door alles wat met de natuur te maken had. Ik was bijna altijd buiten te vinden. Ik ravotte, speelde, klom, sprong, fantaseerde en zwierf urenlang door bosjes en veldwegen. Ook bij de KSJ speelden we veel buiten. We hadden steevast vuile handen, groene knieën en een blos op de wangen.

Ik denk met een warm gevoel terug aan al die heerlijke momenten. En ik wil dat de kinderen van nu ook  de kans krijgen om van de natuur te genieten. Kinderen hebben nog maar weinig ruimte om te spelen en worden opgeslokt door de schermen van hun tablets, smartphones en televisietoestellen.

Dus wanneer ik de kans krijg om mee te werken aan een leuk project dat kinderen toelaat om even gewoon kind te zijn, te spelen en te ontdekken, dan grijp ik die kans met beide handen aan. Daarmee voed ik meteen ook het kind in mezelf en denk met een beetje weemoed terug aan ‘die goede oude tijd’. Uit de vele positieve reacties van kinderen en hun (groot)ouders, blijkt alvast dat kinderen eigenlijk helemaal niet zo veranderd zijn. Met de juiste stimulans genieten ze net zo van eenvoudige, ‘authentieke’ ervaringen als wij vroeger.

Bezig met een leuk project voor kinderen? Neem dan gerust even contact op, dan bekijken we hoe ik kan helpen!

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: