Hoe ik dankzij ‘diep werk’ mijn productiviteit enorm verhoogde

Hoewel mensen me vaak zeggen dat ik snel werk, voelde ik zelf dat het nog beter kon. Dat ik vaak lange werkdagen presteerde, om toch maar alles gedaan te krijgen wat ik wilde gedaan krijgen. Dat ik die tijd aan mijn bureau niet altijd even efficiënt invulde. Dat ik te weinig vrije tijd overhield en dat mijn gezondheid eronder leed. Niet goed, dus!

Ik ben een perfectionist en streng voor mezelf. Dat geef ik toe. Maar dat ik ook effectief meer kon doen met dezelfde tijd, ontdekte ik dankzij Diep werk van Cal Newport. Hij legt uit hoe je geconcentreerder en efficiënter kan werken.

Met diep werk bedoelt hij het soort werk waar je je volle aandacht bij nodig hebt. Dat geldt bij mij, als schrijver en copywriter, voor zowat 90% van mijn takenpakket. Je kan geen artikel of verhaal schrijven terwijl je met je aandacht elders bent.

Meer doen in minder tijd

Sinds ik (een deel van) zijn technieken toepas, breng ik minder uren door aan mijn bureau. Maar als ik er zit, ben ik doorgaans heel geconcentreerd aan het werk. En dat is nu net de truc. Je kan geen acht uur (of meer!) per dag gefocust werken en dat hoeft ook niet: met een viertal uur per dag echt diep werk krijg je evenveel gedaan op een week dan velen op een maand presteren. Neen, echt. Ik beloof het je.

Een van de dingen die ik enorm waardeer aan dit boek, is dat Cal verschillende technieken en ideeën voorstelt waaruit je kan kiezen. Zo vertelt hij onder meer hoe je elk jaar enkele periodes kan inlassen waarin je aan één bepaalde taak werkt. Of je kan gaan voor een dag per week, of elke dag een of meerdere tijdsblokken voor diep werk voorzien. Het gaat erom wat voor jou het beste werkt.

Ook tof: ‘Diep werk’ is zowel heel praktisch als inspirerend, want Cal doorspekt zijn tips en tricks met verhalen van grote schrijvers en denkers die zo hun eigen technieken hadden om hun ‘diep werk’ gedaan te krijgen.

Werken in blokken

Sinds ik ‘Diep werk’ las, maak ik een planning in Excel, waarin ik zowel mijn werk, sport, huishouden als vrije tijd plan. Ik werk met leuke kleurtjes en hou me zo strikt mogelijk aan die planning. Ik plan één grote, belangrijke taak per dag in en geef die prioriteit. Ik werk met blokken van maximaal twee uur, waarin ik me enkel en alleen met die ene taak bezig hou. Tussendoor sta ik weleens op van mijn bureau, doe een paar stretchoefeningen, haal een koffie of iets om te eten, maar ik zorg dat ik binnen de tien minuten weer aan mijn bureau zit en maak het werk af.

Om de twee uur las ik tijd in om mijn mail en telefoon te checken, te sporten, even te ontspannen, de was op te vouwen of naar buiten te gaan. Dan komt een volgende blok.

Soms maak ik ook gebruik van een techniek waarbij ik probeer om op zeer korte tijd (maximaal een halfuur) zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Dan gebruik ik de timerfunctie op mijn gsm en zet in een halfuur tijd de volledige eerste, ruwe versie van een tekst op papier. Dit werkt vooral bij taken waar ik wat tegenop zie of die ik al een tijdje uitstel. Gewoon zitten en gaan! Het is echt ongelooflijk wat je dan op korte tijd voor elkaar krijgt. Natuurlijk kan je dit niet de hele dag door doen, maar het werkt wel bij mij.

Soms plan ik ook grotere periodes van diep werk in, bijvoorbeeld om aan een boek te werken. Dan stel ik een out of office-boodschap in en ben een hele week niet bereikbaar. Heerlijk en ongelooflijk efficiënt.

Je slechts op één taak concentreren – of het nu voor een uur of een week is – geeft een enorme rust en ‘mentale ruimte’. Het maakt niet enkel dat je die taak zal voltooien, maar ook dat je jezelf zal overstijgen en beter presteren, omdat al je focus en energie naar die ene opdracht gaan.

Afgekickte Facebookjunk

Cals boek heeft me ook geholpen om iets te doen dat ik al een hele tijd in gedachten had: stoppen met Facebook. Ik was een regelrechte Facebookjunk. Nu ik al enkele maanden cold turkey ben afgekickt, merk ik dat ik meer tijd heb, me beter kan concentreren en dat ik over het algemeen gewoon gelukkiger ben. Ik voel me niet meer voortdurend meegezogen in de waan van de dag en de levens van andere mensen, maar focus me op mijn eigen leven, mijn eigen geluk en het diepe werk dat ik moet verrichten. En terwijl anderen hun status aan het updaten zijn of selfies aan het maken, geniet ik gewoon van het moment.

Enkele praktische tips uit ‘Diep werk’

 • Las regelmatig korte of langere periodes van diep werk in.
 • Vaste tijdstippen en kleine rituelen kunnen zeer behulpzaam zijn. Zo geef je je hersenen de boodschap: alle hens aan dek!
 • Bepaal op voorhand wat je wel of niet gaat doen tijdens je periodes van diep werk. Bijvoorbeeld: niet op internet of je gsm kijken.
 • Zorg dat je eten en drinken bij de hand hebt en dat je op tijd even opstaat om wat te bewegen. Bij langere periodes van diep werk kan je bijvoorbeeld wandelsessies inlassen, die je eventueel kan gebruiken om na te denken over iets waar je aan werkt.
 • Lukt het je niet om tot je diep werk te komen? Verander dan eens van locatie. Van je bureau naar de tuin- of keukentafel. Of ga naar een rustige koffiebar of boek een week in een vakantiehuisje met zicht op een meer.
 • Bepaal altijd een doel dat je wilt bereiken tijdens je diep werk-sessie.
 • Sluit je werkdag af met een vast ritueel en schrijf je taken voor de volgende dag op. Ga je dan ontspannen en kijk je mail niet meer na.
 • Multitasken is absoluut not done als je diep werk wilt verrichten. Of efficiënt wil zijn. Of als je überhaupt iets om je hersenen geeft. 😉
 • Las internetblokken in, waarin je op het internet mag om research te doen en je mail te checken. Wijk hier niet vanaf. Internet is vijand nummer één van je productiviteit. ‘Even iets opzoeken’ betekent vaak het begin van een wilde rit door cyberspace waar je moeilijk weer uit geraakt. Bovendien kan je er overprikkeld en vermoeid van worden.
 • Stoppen met sociale media kan een enorm krachtige tool zijn om meer gedaan te krijgen. Facebook uit mijn leven bannen werkte bij mij alvast prima!
 • Elimineer oppervlakkig werk zoals telefoontjes, mails en vergaderingen tot een absoluut minimum, want dit soort bezigheden zit je productiviteit en persoonlijke (werk)doelen enorm in de weg.
 • Plan ook je vrije tijd in, net zoals je met je werktijd doet. Zo kan je er meer uithalen, je tijd zinvol en leuk besteden, intenser leven.

Een gedachte over “Hoe ik dankzij ‘diep werk’ mijn productiviteit enorm verhoogde

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: