Heb jij een hekel aan schrijven?

Wanneer ik vertel dat ik copywriter en schrijver ben, kan ik vaak op bewonderende blikken rekenen. Nu zijn een beetje bewondering en een compliment altijd leuk, maar soms kijken mensen me aan alsof ik zonet negen Golden Retriever-puppy’s uit een vuurzee heb gered. Terwijl ik gewoon maar wat op een toetsenbord tokkel.

Mensen vertellen me vaak dat ze niet kunnen schrijven of dat ze er een hekel aan hebben. Ik geloof dat iedereen kan schrijven, zeker met de nodige oefening, maar ik wil het vooral over die tweede uitspraak hebben.

Ik heb een hekel aan schrijven.

Tja. Dat kan, natuurlijk. Ieder haar ding. Het is ergens zelfs goed dat zoveel mensen niet graag schrijven, want dat levert mij toffe opdrachten op. Jippie!

Wat mij betreft is het dus prima, die diepgewortelde haat jegens de pen, die panische angst voor het witte blad, het bibberen voor de voortschrijdende cursor…

En toch.
Toch schrijf ik deze blog.

Mijn theorie? Bij veel mensen die zogezegd niet graag schrijven, spelen er heel andere dingen.
Angst. Perfectionisme. Onzekerheid.

Daarom een paar tips, die misschien helpen om jouw aversie (angst) voor schrijven te overwinnen.

  • Het hoeft niet perfect te zijn.
  • Je tekst hoeft niet van de eerste keer goed te zitten. Je kan hem vele malen herschrijven, tot het voor jou juist aanvoelt. En het beste moet nog komen: niemand hoeft die kladversies te lezen of hun bestaan zelfs maar te vermoeden
  • Begin er gewoon aan. Soms lijkt het moeilijker dan het is.
  • Soms wil je gewoon te veel vertellen. Dan kan je overwegen om je informatie over meerdere teksten te verdelen. Doseren is de boodschap.
  • Voel je je overweldigd wanneer je denkt aan alle zaken die je in je tekst moet of wil vertellen? Weet je niet waar te beginnen? Adem diep in, doe het stap voor stap en denk op voorhand even goed na. Ook een schema kan helpen. Je leest er meer over in mijn blog ‘Wat teksten en IKEA-kasten met elkaar gemeen hebben.
  • Onthoud: het is maar een tekst. Er hangen geen levens vanaf (tenzij je een EHBO-cursus aan het uitwerken bent).
  • Blijf schrijven. Met elke tekst die je schrijft, word je er een beetje beter in en zal het soepeler lopen. Je oefent je writing skills en je kweekt zelfvertrouwen. Angst overwin je door te doen. Gaandeweg ontdek je dat je angst onterecht was en neemt hij vanzelf af.
  • Het hoeft niet perfect te zijn. Ja, dat schreef ik hierboven ook al, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen.
  • Dit gezegd zijnde: het hoeft niet perfect te zijn.

It always seems impossible until it’s done. – Nelson Mandela


Heb je toch écht een hekel aan schrijven? Geen nood, dan zijn er nog altijd de copywriters, redacteurs en storytellers van deze wereld, die jou maar al te graag dat werk uit handen nemen.

Je weet me te vinden.

2 gedachten over “Heb jij een hekel aan schrijven?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: