Een zesde zintuig voor taalfouten

Iedereen die de jaren negentig niet op Mars doorbracht, herinnert zich het jongetje uit The Sixth Sense dat met tranen in de ogen naar Bruce ‘spierbundel in gevoelige rol’ Willis opkijkt en met een fijn stemmetje zegt: ‘I see dead people. They walk around like regular people. They don’t know that they’re dead.’

Wel, dat heb ik met taalfouten en kromme zinnen. Ik zie ze overal. In tijdschriften en kranten. Op menukaarten. Affiches, spandoeken, gevelopschriften. Facebookupdates.

Als er ooit een film van mijn leven gemaakt wordt – en laten we vooral hopen dat dat nooit gebeurt – zal de acteur die mij speelt haar psychiater met een bleek gezicht en samengeperste lippen aankijken en prevelen: ‘Ik zie dt-fouten. Ze staan in zinnen, zoals normale werkwoordsvormen. Ze weten niet dat ze foutief vervoegd zijn.’

Nu zijn taalfouten op zich niets om je over te schamen. Schrijven is een vak apart. Daarom bestaan er ook copywriters, eindredacteurs en soortgelijke tekstridders. Maar het is jammer als die taalfouten in een verder prachtige publicatie terechtkomen. Of op een gevel, in koeien van letters.

En ik weet wel dat een restaurant in de eerste plaats lekker eten aan een eerlijke prijs moet serveren – bij voorkeur met de glimlach – maar ik frons toch steevast even mijn wenkbrauwen bij kersttomaatjes of een veggetarische salade. En durf jij het aan om een verassingsdessert te bestellen?

Om het met een andere legendarische jaren 90-film te zeggen: als je zelf niet zo’n held bent in schrijven of correct spellen, zoek dan iemand die het voor jou kan doen, vooraleer je publicatie een voorspelbaar en onvermijdelijk Titanic-einde tegemoet gaat.

Heb je een tekst liggen die qua schrijfstijl ongewild beelden uit Armageddon of Godzilla oproept? Stamt je spelling nog uit het Jurassic Park-tijdperk? Doe dan beroep op een taalpurist of kommaneuker die Saving Private Ryan-gewijs tot het uiterste gaat om jouw publicatie te redden. Jij leunt lekker achterover terwijl ik je tekst herwerk. La vita è bella.

ET phone home, you phone me.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: