Eindelijk klaar: het boek ‘Merkwaardige bomen in Limburg – op pad met bomenjagers’

Ik twijfelde geen moment. Toen ik in het voorjaar van 2020 een offertevraag van het Provinciaal Natuurcentrum ontving met de vraag om me kandidaat te stellen als redacteur van een boek over bijzondere bomen in onze provincie, begon mijn hart spontaan sneller te slaan. Groot was mijn vreugde toen ik de opdracht ook effectief binnenhaalde!

De eerste meeting met de Bomenwerkgroep van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie vond plaats een week voor de eerste lockdown inging. Terwijl de wereld stilstond, verdiepte ik me in de merkwaardigste bomen van onze provincie. De Bomenwerkgroep had er al enkele jaren werk opzitten, wat resulteerde in een databank met meer dan 5.000 bomen, waaruit ze zelf al een selectie hadden gemaakt.

In dat eerste coronajaar kreeg het boek vorm, met de input van enkele leden van de Bomenwerkgroep en onder begeleiding van Nadine Moens van het PNC, die op onvermoeibare wijze aan de kar bleef trekken om dit project op de rails te houden, ook al waren fysieke meetings die eerste maanden uit den boze.

Als bomen- en natuurliefhebber pur sang was het heerlijk om zoveel over bomen te lezen, te schrijven en bij te leren. Het opdelen van de bomen in thema’s was misschien nog wel de grootste uitdaging. We wilden meer dan een handvol boomsoorten brengen, en meer dan enkel de dikste en oudste bomen. Want er zijn heel wat elementen die een boom merkwaardig kunnen maken. Bovendien wilden we ook het Limburgse aspect niet uit het oog verliezen, en gingen we op zoek naar verbanden tussen bomen en de geschiedenis van onze provincie.

Uiteindelijk gingen we voor deze 14 hoofdstukken:

 • Bomen op leeftijd
 • Wolkenkrabbers van hout
 • Bomen in stad en dorp
 • Op dreef: bijzondere bomen in schaduwrijke lanen
 • Poortwachters
 • Bij gratie van de tuinliefhebber
 • Levende fossielen
 • Zeldzame zonderlingen
 • Bomen die troost bieden
 • Merkwaardig vroom
 • Getuigen van ons mijnverleden
 • Bomen om van te snoepen
 • Pracht en prestige in het park
 • Bijzondere verzamelingen

Baron Claude de Villenfagne, op wiens kasteel het boek op vrijdag 3 juni werd voorgesteld, was alvast erg enthousiast over de diversiteit qua thema’s. Het park aan zijn kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder vormde het perfecte toneel voor de officiële boeklancering, gevolgd door een begeleide wandeling waar de baron en zijn zoon meer uitleg gaven bij de bomen op hun domein.

Een mooie afsluiter voor een met momenten pittige opdracht!

Je kan het boek kopen via de website van het Provinciaal Natuurcentrum, of aan de balies van het Provinciaal Natuurcentrum in Genk of Domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: