Leertrajecten Zoniënwoud

In 2018 maakte ik, in opdracht van Natuurpunt CVN en het Agentschap voor Natuur en Bos, twee bosleerpaden in het Zoniënwoud.

Het bos is een mysterieuze plek vol raadsels en intriges. Dat ontdekken kinderen van 9 tot 12 jaar in het bosleerpad ‘James Bos en de geheime bomentaal’ dat ik bedacht en uitwerkte voor het Zoniënwoud. De kinderen leren hoe bomen met elkaar communiceren en verzamelen onderweg clues om een gecodeerde boodschap te ontcijferen. De cartoon van James Bos is van de hand van Tinne Luyten.

Via speelse opdrachten leren kinderen alles over:

  • de verbeten strijd om licht in het bos
  • de geheime bondgenootschappen tussen bomen
  • hoe boomwortels ondergrondse boodschappen doorseinen
  • zwammen die fungeren als ‘schimmige’ spionnen
  • dood hout dat leven brengt
  • de geheime missies (ecosysteemdiensten) van het bos

‘Boselfjes van Zoniënrijk’ richt zich tot kinderen van 5 tot 8 jaar en leert hen dat alles en iedereen in het bos samenwerkt. Amber Delahaye bracht de vijf elfjes die ik bedacht op prachtige wijze in beeld.

Tijdens de tocht moeten de kinderen vijf elfendeurtjes en de bijhorende elfjes zoeken. Elk elfje heeft een specialisatie. Iris zegt dat bomen en planten het allerbelangrijkste zijn, Russula vindt paddenstoelen leuker, Atalanta is dol op kriebelbeestjes, Mammalia houdt meer van zoogdieren en Merel zweert dat vogels onmisbaar zijn.

De kinderen moeten via speelse opdrachten helpen om de ruzie tussen de elfjes bij te leggen. Wanneer dat uiteindelijk lukt, komen ze erachter dat alles en iedereen even belangrijk is in het bos en dat hun samenwerking essentieel is voor het voortbestaan.

Iris de bomen- en plantenelf


Paddenstoelenelf Russula


Atalanta met haar kriebelbeestjes:


Vogelelfje Merel:


Zoogdierenelf Mammalia:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: