Nieuws

18 april 2020

De nieuwe toeristische gids van Visit Maasmechelen is er. Net zoals vorig jaar, mocht ik een reportage maken voor deze brochure.

Voor deze editie nam de 83-jarige Jan Kohlbacher me op sleeptouw door de Eisdense tuinwijk en vertelde me alles over de boeiende geschiedenis en het harde labeur van de mijnwerkers die Maasmechelen en eigenlijk heel Limburg op de kaart hebben gezet.


4 april 2020

En terwijl ik werk aan enkele reportages voor de nieuwe editie, viel de huidige uitgave van LINA in mijn brievenbus. Ik schreef drie artikelen voor dit tijdschrift van de dienst Milieu en Natuur van de provincie Limburg. Voor deze editie struinde ik door de Maasvallei met een Maasverkenner, praatte met Hanne Keunen over mogelijke oplossingen om de droogte het hoofd te bieden en voelde Davy aan de tand, die een passie koestert voor een bijzonder waterdiertje.

Ook het jaaroverzicht van Bosgroep Limburg, waarvoor ik de eindredactie deed, staat online.


25 maart 2020

Het Bosbelang, het ledentijdschrift van Bosgroep Limburg waarvoor ik de redactie verzorg, zit in een nieuw, fris jasje. Bekijk hier de laatste editie.


16 maart 2020

Hoera, hij staat online: de nieuwe website van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV). De afgelopen maanden pende ik de teksten voor deze site bij elkaar, inclusief die voor de vele projecten die ze de afgelopen jaren uitvoerden. Het gaf me nog meer inzicht in de werking van een organisatie waarvoor ik al enkele jaren regelmatig teksten schrijf.


16 februari 2020

Op vraag van Flan Caramel schreef ik de voice-overs voor deze filmpjes voor Stad Geel en de Vlaamse Landmaatschappij. Altijd leuk om te doen!


17 januari 2020

De nieuwe editie van ’t Limburgs Bosbelang is er, het ledentijdschrift van Bosgroep Limburg waarvoor ik vier keer per jaar de eindredactie verzorg.


Ook vers van de pers: LINA, het tijdschrift van de Provincie Limburg – dienst milieu en natuur, waarvoor ik drie artikelen schreef. Vandaag ging ik alweer op pad voor het titelverhaal van de volgende editie.


8 januari 2020

Het afgelopen jaar mocht ik weer enkele nieuwe opdrachtgevers verwelkomen, waaronder de getalenteerde filmmakers van Flan Caramel. Ik schreef teksten voor de voice-overs van animatievideo’s die zij maakten voor de Vlaamse Landmaatschappij, Stad Geel en NMBS. Zoals deze video waarin de sollicitatieprocedure voor treinbestuurder uit de doeken wordt gedaan.


17 november 2019

Publicatie over ambitieus project Herk & Mombeek

De valleien van de Herk en de Mombeek lopen als groen-blauwe lijnen door het Haspengouwse landschap. Dat levert heel wat prachtige natuur op om volop van te genieten, maar ook stof om pakweg een brochure voor Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren te schrijven. 😉

Temeer omdat deze vzw met talloze partners ambitieuze projecten opstart om de beide beekvalleien nog waardevoller te maken voor mens en natuur.


5 november 2019

Dag Leuven, hallo Haspengouw

De afgelopen twee maanden was ik vaak in Leuven te vinden, waar ik teksten schreef voor Cera en vooral voor BRS, een coöperatieve organisatie die via microkrediet ondernemende mensen in het Zuiden de kans geeft om zelf hun leven in handen te nemen. Een fijne ervaring en toffe collega’s. Nu is het ‘back to the home office’. De komende tijd bijt ik me onder meer vast in het uitwerken van een kleutertraject in de Limburgse natuur en de teksten voor een nieuwe website voor een vzw die zich inzet voor de natuur, de landschappen en het erfgoed van Haspengouw, de streek waar ik nu al meer dan tien jaar met veel plezier woon. Is die koffie al doorgelopen?!


10 oktober 2019

Walking and writing

Ik hou van de herfst, van wandelen en van schrijven Ă©n ik trek regelmatig en graag de Maasmechelse natuur in. Het vergde dan ook niet veel inlevingsvermogen om de blog ‘Heerlijk herfstwandelen in Maasmechelen’ te schrijven.


6 oktober 2019

Fietsen door de bomen

Deze zondag 6 oktober kan je een blik achter de schermen werpen bij bedrijven over heel Vlaanderen. Het thema van Open Bedrijvendag is dit jaar ‘duurzaam ondernemen’. Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel doet mee met haar nieuwe, fel gesmaakte attractie Fietsen door de Bomen. Ik mocht de teksten voor Hechtel-Eksel schrijven voor de brochure en website van VOKA. Dat ik de gemeente goed ken dankzij het boek dat ik vorig jaar schreef, was alvast mooi meegenomen.


26 september 2019

Op zoek naar de Grevenheks

Het Greven is een idyllisch moerasgebied langs de Zuid-Willemsvaart in Eisden. Hier wordt drinkwater gewonnen en gezuiverd, maar het is ook een prachtig natuurgebied met een bijzondere geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is aan die van de nabijgelegen steenkoolmijn.

Elke derde zondag van de maand neemt een gids een groepje geĂŻnteresseerden op sleeptouw voor een exclusieve blik in dit unieke gebied en de gebouwen van de Watergroep. Dat wilde ik weleens met eigen ogen zien. 

Lees hier de blog die ik schreef voor Visit Maasmechelen.


22 september 2019

Grandioze graslanden

40 graden was het, toen ik afgelopen juli met twee natuurliefhebbers afsprak in Wellen en Alken waar we het onder de brandende zon over graslanden hadden. Hobbyboer Ludo vertelde enthousiast waarom hij zijn graslanden in de Mombeekvallei, mijn favoriete natuurgebiedje in Haspengouw, op traditionele wijze beheert. Je leest zijn relaas in de nieuwe editie van het LINA-tijdschrift.


Herfsteditie Limburgs Bosbelang

Ook de herfsteditie van ’t Limburg Bosbelang is weer klaar. Altijd een plezier om hiervoor de redactie te mogen verzorgen!

Je kan het ledentijdschrift van Bosgroep Limburg online lezen.


1 september 2019

Topnatuur met een rijk verleden

Wie de afgelopen weken op de heide is geweest, zag het met eigen ogen: de paarse struikheide staat volop in bloei. Het ideale moment dus om de blog ‘De Mechelse Heide: topnatuur met een rijk verleden’ die ik voor Visit Maasmechelen schreef, in de kijker te zetten. Ik ging op zoek naar het antwoord op de vraag wat dit unieke heidegebied, waar ik zelf maar al te graag kuier, nu zo bijzonder maakt.  


21 augustus 2019

Bieke de Bij vliegt de wijde wereld in!

Maandenlang werkte ik – samen met Toerisme Ranst en Regionaal Landschap De Voorkempen – aan Biekes Bijzzzzondere Bijentocht, een educatieve fietstocht voor lagere scholen rond bijen, fruit en
landschappen. Vandaag mocht Bieke haar vleugels uitslaan. Benieuwd? Dan kan je het pakket op onderstaande link downloaden.


18 augustus 2019

De B’Oscars in As en Kattevennen

Aan de toegangspoorten ‘Kattevennen’ en ‘Station As’ van het Nationaal Park Hoge Kempen kan je voortaan een B’Osar winnen. De zeer bekende acteurs Ree Witherspoon en Arnold Schwarzenever nemen kinderen op sleeptouw (met een boekje en een app met filmpjes en geluidsfragmenten). Ik bedacht het concept, schreef de teksten en werkte spelletjes en opdrachten uit voor onderweg. Ook de scenario’s voor de filmpjes en de teksten voor de voice-overs mocht ik bedenken. HĂ©Ă©rlijke opdracht!

Voor deze opdracht schreef ik ook scenario’s en voice-overteksten voor een aantal filmpjes. Zoals dit, het algemeen filmpje waarin Ree Witherspoon en Arnold Schwarzenever het principe van de B’Oscars uitleggen.

De animatiefilmpjes werden gemaakt door Flan Caramel.


14 juli 2019

Happen en trappen

Sinds 2 jaar mag ik regelmatig een blog schrijven voor Visit Maasmechelen. Deze keer schreef ik over een fietsroute die de toeristische dienst samenstelde, met onderweg lekkere adresjes om heerlijk te genieten van streekproducten. Fietsen en eten, twee passies van mij! 😉


1 juli 2019

Zomers Bosbelang!

Naar goede gewoonte (her)schreef ik weer de teksten voor het ledenblad van Bosgroep Limburg. Het resultaat kan je hier lezen.


25 juni 2019

Op insectensafari

Een tijdje geleden ging ik – in opdracht van de dienst milieu & natuur van de Provincie Limburg – op insectensafari met drie specialisten. Het resultaat lees je in de zomereditie van ‘Limburg Natuurlijk’.


28 mei 2019

In vogelvlucht

Voor het vijfde jaar op rij distilleerde ik uit het uitgebreide jaarverslag van Centrum Duurzaam Groen een handig A5-boekje dat een bondig overzicht geeft van de activiteiten van het afgelopen jaar.


10 april 2019

Een jaar in zakformaat

Benieuwd wat deze organisatie voor en door boseigenaars zoal heeft uitgespookt in 2018? Les hier je nieuwsgierige dorst.


7 april 2019

Met Rijntje op pad in het Vijverbroek

Een week nadat Pipa aan de wereld werd voorgesteld, mocht ik ook naar de opening van een andere kleuterroute die ik samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland maakte. Bij deze korte wandeling staat Rijntje de vos centraal. Hij neemt de kinderen via enkele borden op sleeptouw door het mooie moerasgebied Het Vijverbroek in Kessenich (Kinrooi).


2 april 2019

Daar is de lente, daar is een nieuw Bosbelang!

De nieuwe editie van het Limburgs Bosbelang, het ledenblad van Bosgroep Limburg waarvan ik de redactie verzorg, is er. Je kan het tijdschrift hier lezen.


27 maart 2019

Spelen met Pipa en haar zusjes

We hadden het niet durven hopen, zo’n grote opkomst. Meer dan 150 mensen kwamen naar de opening van de kleuterroute die ik bedacht samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Kinderen vanaf 2,5 jaar komen langs een korte wandeling door het kasteelpark van Leut niet enkel vele bijzondere bomen tegen, maar ook bijzondere zusjes die kinderen aan het dansen, zingen en rijmen zetten!


20 februari 2019

Landbouw anders beleven

Dit speelse opdrachtenboekje maakte ik op vraag van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en de gemeente Heers. Aan de hand van aangeleverde thema’s bedacht ik spelletjes, weetjes en opdrachten die jong en oud met andere woorden naar het landbouwlandschap doen kijken.


10 december 2018

Zandboeren, heikappers en bosbouwers

Hechtel-Eksel is de groenste gemeente van Vlaanderen, met een rijk arsenaal aan diverse landschappen en een bijzondere geschiedenis. Ik mocht me enkele maanden lang in deze boeiende gemeente onderdompelen en sprak met natuurkenners, de boswachter en specialisten van de heemkundige kring. Dit alles resulteerde in dit fotoboek, dat ik maakte in opdracht van het gemeentebestuur. De foto’s van Theo Geuens tilden het boek naar een hoger niveau. Op 10 december werd het resultaat voorgesteld voor een volle zaal in het gemeentehuis. HĂ©Ă©rlijk, dit soort opdrachten!


11 november 2018

Teksten voor filmpjes over De Groote Oorlog

In 2018 herstelde de Limburgse gemeente Gingelom een monument voor oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog. Er werd een nieuw bord geplaatst met QR-codes. Wanneer je die inscant, kan je zes filmpjes bekijken die de oorlog en haar plaatselijke helden tot leven wekken. Op basis van historische informatie mocht ik de teksten voor deze filmpjes schrijven. De toneelkring van Gingelom sprak alles met de nodige bezieling in.

In onderstaand filmpje ontdek je waarom Albert Evarist Gemis een held is in de ogen van zijn zoon. De andere filmpjes vind je hier.


14 oktober 2018

Leertrajecten voor het Zoniënwoud

Lang moest ik niet nadenken, toen Natuurpunt CVN me vroeg om twee leertrajecten te maken voor het Zoniënwoud. Wat een heerlijke opdracht!

‘Boselfjes van ZoniĂ«nrijk’ richt zich tot kinderen van 5 tot 8 jaar en leert hen dat alles en iedereen in het bos samenwerkt. Amber Delahaye bracht de vijf elfjes die ik bedacht op prachtige wijze in beeld.

Het bos is een mysterieuze plek vol raadsels en intriges. Dat ontdekken kinderen van 9 tot 12 jaar in het bosleerpad ‘James Bos en de geheime bomentaal’ dat ik bedacht en uitwerkte voor het ZoniĂ«nwoud. De kinderen leren hoe bomen met elkaar communiceren en verzamelen onderweg clues om een gecodeerde boodschap te ontcijferen. De cartoon van James Bos is van de hand van Tinne Luyten.


15 juli 2018

Van denken naar doen

In 2016 schreef ik reeds de teksten voor een publicatie waarin inspirerende klimaatprojecten van Limburgse gemeenten worden uitgelicht. Twee jaar later mocht ik meewerken aan een overzicht van nieuwe projecten.


7 april 2018

Vloedlijn

Ik ben niet enkel copywriter, maar schrijf ook proza en poĂ«zie. Met ‘Vloedlijn’ lanceerde ik mijn tweede verhalenbundel. Je leest er alles over op www.leenraats.be.28 maart 2018

Oerrrrrknal!

Vandaag opende de Genkse Cosmodrome haar expo ‘Oerknal’. Ik mocht twee kaartjes uitdenken met opdrachten die de tentoonstelling interactiever maken – eentje voor kleuters en eentje voor oudere kinderen.


15 februari 2018

Archeoloog voor Ă©Ă©n dag

De dienst toerisme van het Limburgse Meeuwen-Gruitrode wilde haar archeologisch park in Wijshagen bij een groter publiek bekend maken. Op hun vraag ontwikkelde ik een educatief doeboekje voor geschiedenisfreaks en betweters van 9 jaar en ouder. Uitgetest en goedgekeurd op een koude februaridag door kinderen van enkele plaatselijke jeugdbewegingen.