Nieuws

1 september 2019

Topnatuur met een rijk verleden

Wie de afgelopen weken op de heide is geweest, zag het met eigen ogen: de paarse struikheide staat volop in bloei. Het ideale moment dus om de blog ‘De Mechelse Heide: topnatuur met een rijk verleden’ die ik voor Visit Maasmechelen schreef, in de kijker te zetten. Ik ging op zoek naar het antwoord op de vraag wat dit unieke heidegebied, waar ik zelf maar al te graag kuier, nu zo bijzonder maakt.  


21 augustus 2019

Bieke de Bij vliegt de wijde wereld in!

Maandenlang werkte ik – samen met Toerisme Ranst en Regionaal Landschap De Voorkempen – aan Biekes Bijzzzzondere Bijentocht, een educatieve fietstocht voor lagere scholen rond bijen, fruit en
landschappen. Vandaag mocht Bieke haar vleugels uitslaan. Benieuwd? Dan kan je het pakket op onderstaande link downloaden.


18 augustus 2019

De B’Oscars in As en Kattevennen

Aan de toegangspoorten ‘Kattevennen’ en ‘Station As’ van het Nationaal Park Hoge Kempen kan je voortaan een B’Osar winnen. De zeer bekende acteurs Ree Witherspoon en Arnold Schwarzenever nemen kinderen op sleeptouw (met een boekje en een app met filmpjes en geluidsfragmenten). Ik bedacht het concept, schreef de teksten en werkte spelletjes en opdrachten uit voor onderweg. Ook de scenario’s voor de filmpjes en de teksten voor de voice-overs mocht ik bedenken. Héérlijke opdracht!


14 juli 2019

Happen en trappen

Sinds 2 jaar mag ik regelmatig een blog schrijven voor Visit Maasmechelen. Deze keer schreef ik over een fietsroute die de toeristische dienst samenstelde, met onderweg lekkere adresjes om heerlijk te genieten van streekproducten. Fietsen en eten, twee passies van mij! 😉


1 juli 2019

Zomers Bosbelang!

Naar goede gewoonte (her)schreef ik weer de teksten voor het ledenblad van Bosgroep Limburg. Het resultaat kan je hier lezen.


25 juni 2019

Op insectensafari

Een tijdje geleden ging ik – in opdracht van de dienst milieu & natuur van de Provincie Limburg – op insectensafari met drie specialisten. Het resultaat lees je in de zomereditie van ‘Limburg Natuurlijk’.


28 mei 2019

In vogelvlucht

Voor het vijfde jaar op rij distilleerde ik uit het uitgebreide jaarverslag van Centrum Duurzaam Groen een handig A5-boekje dat een bondig overzicht geeft van de activiteiten van het afgelopen jaar.


10 april 2019

Een jaar in zakformaat

Benieuwd wat deze organisatie voor en door boseigenaars zoal heeft uitgespookt in 2018? Les hier je nieuwsgierige dorst.


7 april 2019

Met Rijntje op pad in het Vijverbroek

Een week nadat Pipa aan de wereld werd voorgesteld, mocht ik ook naar de opening van een andere kleuterroute die ik samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland maakte. Bij deze korte wandeling staat Rijntje de vos centraal. Hij neemt de kinderen via enkele borden op sleeptouw door het mooie moerasgebied Het Vijverbroek in Kessenich (Kinrooi).


2 april 2019

Daar is de lente, daar is een nieuw Bosbelang!

De nieuwe editie van het Limburgs Bosbelang, het ledenblad van Bosgroep Limburg waarvan ik de redactie verzorg, is er. Je kan het tijdschrift hier lezen.


27 maart 2019

Spelen met Pipa en haar zusjes

We hadden het niet durven hopen, zo’n grote opkomst. Meer dan 150 mensen kwamen naar de opening van de kleuterroute die ik bedacht samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Kinderen vanaf 2,5 jaar komen langs een korte wandeling door het kasteelpark van Leut niet enkel vele bijzondere bomen tegen, maar ook bijzondere zusjes die kinderen aan het dansen, zingen en rijmen zetten!


20 februari 2019

Landbouw anders beleven

Dit speelse opdrachtenboekje maakte ik op vraag van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en de gemeente Heers. Aan de hand van aangeleverde thema’s bedacht ik spelletjes, weetjes en opdrachten die jong en oud met andere woorden naar het landbouwlandschap doen kijken.


10 december 2018

Zandboeren, heikappers en bosbouwers

Hechtel-Eksel is de groenste gemeente van Vlaanderen, met een rijk arsenaal aan diverse landschappen en een bijzondere geschiedenis. Ik mocht me enkele maanden lang in deze boeiende gemeente onderdompelen en sprak met natuurkenners, de boswachter en specialisten van de heemkundige kring. Dit alles resulteerde in dit fotoboek, dat ik maakte in opdracht van het gemeentebestuur. De foto’s van Theo Geuens tilden het boek naar een hoger niveau. Op 10 december werd het resultaat voorgesteld voor een volle zaal in het gemeentehuis. Héérlijk, dit soort opdrachten!


11 november 2018

Teksten voor filmpjes over De Groote Oorlog

In 2018 herstelde de Limburgse gemeente Gingelom een monument voor oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog. Er werd een nieuw bord geplaatst met QR-codes. Wanneer je die inscant, kan je zes filmpjes bekijken die de oorlog en haar plaatselijke helden tot leven wekken. Op basis van historische informatie mocht ik de teksten voor deze filmpjes schrijven. De toneelkring van Gingelom sprak alles met de nodige bezieling in.

In onderstaand filmpje ontdek je waarom Albert Evarist Gemis een held is in de ogen van zijn zoon. De andere filmpjes vind je hier.


14 oktober 2018

Leertrajecten voor het Zoniënwoud

Lang moest ik niet nadenken, toen Natuurpunt CVN me vroeg om twee leertrajecten te maken voor het Zoniënwoud. Wat een heerlijke opdracht!

‘Boselfjes van Zoniënrijk’ richt zich tot kinderen van 5 tot 8 jaar en leert hen dat alles en iedereen in het bos samenwerkt. Amber Delahaye bracht de vijf elfjes die ik bedacht op prachtige wijze in beeld.

Het bos is een mysterieuze plek vol raadsels en intriges. Dat ontdekken kinderen van 9 tot 12 jaar in het bosleerpad ‘James Bos en de geheime bomentaal’ dat ik bedacht en uitwerkte voor het Zoniënwoud. De kinderen leren hoe bomen met elkaar communiceren en verzamelen onderweg clues om een gecodeerde boodschap te ontcijferen. De cartoon van James Bos is van de hand van Tinne Luyten.


15 juli 2018

Van denken naar doen

In 2016 schreef ik reeds de teksten voor een publicatie waarin inspirerende klimaatprojecten van Limburgse gemeenten worden uitgelicht. Twee jaar later mocht ik meewerken aan een overzicht van nieuwe projecten.


7 april 2018

Vloedlijn

Ik ben niet enkel copywriter, maar schrijf ook proza en poëzie. Met ‘Vloedlijn’ lanceerde ik mijn tweede verhalenbundel. Je leest er alles over op www.leenraats.be.28 maart 2018

Oerrrrrknal!

Vandaag opende de Genkse Cosmodrome haar expo ‘Oerknal’. Ik mocht twee kaartjes uitdenken met opdrachten die de tentoonstelling interactiever maken – eentje voor kleuters en eentje voor oudere kinderen.


15 februari 2018

Archeoloog voor één dag

De dienst toerisme van het Limburgse Meeuwen-Gruitrode wilde haar archeologisch park in Wijshagen bij een groter publiek bekend maken. Op hun vraag ontwikkelde ik een educatief doeboekje voor geschiedenisfreaks en betweters van 9 jaar en ouder. Uitgetest en goedgekeurd op een koude februaridag door kinderen van enkele plaatselijke jeugdbewegingen.